OM U IN DE TOEKOMST NOG BETER VAN DIENST TE KUNNEN ZIJN WORDT ER OP DIT MOMENT AAN EEN NIEUWE VERSIE VAN DEZE PAGINA GEWERKT.

KOM LATER NOG EENS TERUG.

 

Er zijn heel wat soorten parketvloeren beschikbaar tegenwoordig. Sommige keuzes, zoals de legwijze en de houtsoort, zijn eenvoudig. Heel anders is het wanneer het gaat om de parket legpatronen die u wil gaan gebruiken voor uw woning. De keuze qua parket motieven wordt immers enkel beperkt door de verbeeldingskracht van de bouwheer. Elk patroon heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen als het gaat om de uitstraling van uw woning. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden en welke legpatronen van parket passen bij welke stijl van inrichting? We zetten voor u even de meest voorkomende parket patronen en parket motieven op een rijtje:

Het stroken parket
Het oudste parketpatroon is ongetwijfeld het stroken parket, waarbij de planken in stroken naast elkaar worden gelegd. Doordat dit patroon de structuur van het hout mooi benadrukt, is het nog steeds heel populair. De vooruitgang qua productiewijzen zorgt er natuurlijk wel voor dat de mogelijke variaties intussen ontelbaar zijn geworden. U kan kiezen voor lange, korte, smalle of brede stroken die bovendien in de lengte, breedte of zelfs diagonaal kunnen worden gelegd. U kan natuurlijk ook perfect variëren met de breedtes van de planken. En dan hebben we het nog niet eens over het al dan niet aansluiten van de planken. Een verstandige keuze begint bij een goed advies.

Het visgraat parket
Het visgraat parket wordt vaak gelegd en is ongetwijfeld één van de bekendste parket motieven. De oorsprong van de naam ligt natuurlijk in de gelijkheid die het motief vertoont met de graten van een vis.
Een visgraat parket leggen is geen sinecure. Alle delen van een visgraat vloer staan met elkaar in verband, waardoor het visgraatparket één geheel vormt. Een visgraat parket wordt ook vaak afgewerkt met band en bies.

De Hongaarse punt
Hoewel de Hongaarse punt soms wordt verward met een visgraatparket zijn beide toch zeer verschillend. Bij een Hongaarse punt parket worden de planken namelijk onder een hoek van 45° geplaatst, aaneensluitend aan de bovenzijde. Bij een visgraat parket worden kopse zijde en lange zijde haaks op elkaar gelegd, in een hoek van 90° of 60°. Hierdoor ontstaat een zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zorgt voor een authentieke uitstraling van de vloer. Het effect van een ‘Hongaarse punt’ patroon is een vloer die rustiger en strakker oogt dan bijvoorbeeld een visgraat legpatroon. De Hongaarse punt is te krijgen in verschillende subtiele of juist meer opvallende kleurafwerkingen.

Het sterpatroon
Het sterpatroon is de perfecte manier om een persoonlijke touch mee te geven aan uw parketvloer. De variaties in stervormen, gecombineerd met de talloze houtsoorten die kunnen worden gebruikt, zorgen voor een oneindig aantal mogelijkheden aan sterpatronen.

Het kubus patroon
Het kubus patroon is een manier om uw parketvloer een speciale touch mee te geven. Vanuit een bepaalde positie bekeken, doet het kubuspatroon driedimensionaal aan. Net als bij het visgraatpatroon is de start bij het leggen van uw parket vloer cruciaal. Ook de afwerking met band en bies is hier veel voorkomend.

Naast deze veelvoorkomende patronen heeft u natuurlijk ook nog andere mogelijkheden, zoals onder meer het ladder patroon en het dambord motief.

Versailles Parket
Versailles parket is een traditoneel ambachtelijk parketpatroon opgebouwd uit klassieke houten tegels met een diagonaal vlechtwerk en daaromheen steeds een vierkant kader. Een vloer met een chique uitstraling die perfect past bij zowel een strak modern als een warm klassiek interieur. In kastelen, landhuizen en oude gebouwen treffen we deze vloeren nog vaak aan. De vloer heeft dan vaak meer dan een eeuw voor een chique en elegante uitstraling gezorgd. Architecten en stylisten passen dit prachtige legpatroon steeds vaker toe in de hedendaagse interieuren. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de houtsoort eiken in de gewenste kleurstelling. Parket Versailles is perfect aanpasbaar aan de grootte van de ruimtes, door het aanpassen van de oppervlakte van het basisvierkant. Onze adviseurs vertellen u er graag over en zullen al uw vragen beantwoorden! 

Elleboog Patroon
Een ander populair en stijlvol variant is het nieuwe elleboog parket. Deze legwijze lijkt veel op het visgraatpatroon, maar de legrichting is anders. Het elleboog parket heeft niet het klassieke karakter van andere legpatronen, maar geeft, juist eerder een moderne uitstraling aan de ruimte waarin deze wordt gelegd. Daarnaast wordt vaak gekozen voor het elleboog parket, omdat de vloer dan meer symmetrisch in de ruimte ligt indien de vorm van de ruimte hierom vraagt.

PLANKEN VLOEREN
Het planken patroon is een modern en tijdloos legpatroon. Het is krachtig door eenvoud en daarom het meest bekende en meest toegepaste legpatroon voor massief houten vloeren en parket. De rust die dit legpatroon uitstraalt zorgt ervoor dat je aandacht naar de schoonheid van de houttekening van de gekozen houtsoort en de kleurafwerking van de planken gaat. Ook maakt de breedte en lengte van de planken een groot verschil in de ‘look and feel’ en hierin is heel veel mogelijk.

 

Dryback PVC vloeren

Dryback pvc vloeren van Chateauparket

Vloeren koop je bij Chateauparket

Chateauparket heeft een ruim assortiment vloeren. Voor iedere situatie hebben we een oplossing. Creëer met verschillende materialen in iedere kamer een andere sfeer. Trek deze sfeer door naar bijvoorbeeld je keuken en gebruik grove vloertegels in combinatie met een ruwe stenen muur.