Patroonvloeren

Traditionele vloeren van Chateau Parket

Patroonvloeren

Parket- en ook multi-plankvloeren kunnen in diverse patronen geplaatst worden. Elk patroon heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen als het gaat om de uitstraling van uw woning.  Onderstaand treft u een aantal mogelijke patronen:

Het stroken parket
Het oudste parketpatroon is ongetwijfeld het stroken parket, waarbij de planken in stroken naast elkaar worden gelegd. Doordat dit patroon de structuur van het hout mooi benadrukt, is het nog steeds heel populair. De vooruitgang qua productiewijzen zorgt er natuurlijk wel voor dat de mogelijke variaties intussen ontelbaar zijn geworden. Er is keuze in lange, korte, smalle of brede stroken die bovendien in de lengte, breedte, maar ook legrichting en wisselende breedtes. In het kasteel van Gemert liggen o.a. klassieke stroken parketvloeren van Chateau Parket.

Het visgraat parket
Visgraat parket is helemaal van deze tijd. Het is één van de bekendste parket motieven. Alle maten zijn tegenwoordige mogelijke van van klein smal naar een grote brede visgraat al dan niet verouderd.
Een visgraat parket leggen is geen sinecure. Alle delen van een visgraat vloer staan met elkaar in verband, waardoor het visgraatparket één geheel vormt. Een visgraat parket wordt ook vaak afgewerkt met band en bies. Chateau Parket heeft eigen specialisten die dit speciale ambacht verstaan. In het kasteel van Helmond ligt een oude gerestaureerde visgraat van Chateau Parket.

De Hongaarse punt
Hoewel de Hongaarse punt soms wordt verward met een visgraatparket zijn beide toch zeer verschillend. Bij een Hongaarse punt worden de planken namelijk onder een hoek van 45° geplaatst, aaneensluitend aan de bovenzijde. Hierdoor ontstaat een zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zorgt voor een authentieke uitstraling van de vloer. Het effect van een ‘Hongaarse punt’ patroon is een vloer die rustiger en strakker oogt dan bijvoorbeeld een visgraat legpatroon. De Hongaarse punt is te krijgen in verschillende subtiele of juist meer opvallende kleurafwerkingen. In verschillende Nikki Plessen stores door heel Nederland en Belgie liggen Hongaarse patronen van Chateau Parket.

Het sterpatroon
Het sterpatroon is de perfecte manier om een persoonlijke touch mee te geven aan uw parketvloer. De variaties in stervormen, gecombineerd met de talloze houtsoorten die kunnen worden gebruikt, zorgen voor een oneindig aantal mogelijkheden aan sterpatronen.

Het kubus patroon
Het kubus patroon is een manier om uw parketvloer een speciale touch mee te geven. Vanuit een bepaalde positie bekeken, doet het kubuspatroon driedimensionaal aan. Net als bij het visgraatpatroon is de start bij het leggen van uw parket vloer cruciaal. Ook de afwerking met band en bies is hier veel voorkomend. In het Grandcafé van het Krasnapolsky Hotel te Amsterdam ligt een Hexagon patroon gebaseerd op een kubus patroon van Chateau Parket.

Versaille paneel
Een Versaille paneel is een traditioneel ambachtelijk parketpatroon opgebouwd uit klassieke houten tegels met een diagonaal vlechtwerk en daaromheen steeds een vierkant kader. Een vloer met een chique uitstraling die perfect past bij zowel een strak modern als een warm klassiek interieur. In kastelen, landhuizen en oude gebouwen treffen we deze vloeren nog vaak aan.  Architecten en stylisten passen dit prachtige legpatroon steeds vaker toe in de hedendaagse interieurs. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de houtsoort eiken in de gewenste kleurstelling. In veel Nikki Plessen stores door heel Nederland liggen deze vloeren van Chateau Parket.

Elleboog Patroon
Een ander populair en stijlvol variant is het elleboog patroon. Deze legwijze lijkt veel op het visgraatpatroon, maar de legrichting is anders. Het elleboog parket heeft niet het klassieke karakter van andere legpatronen, maar geeft, juist eerder een moderne uitstraling aan de ruimte waarin deze wordt gelegd. Daarnaast wordt vaak gekozen voor het elleboog parket, omdat de vloer dan meer symmetrisch in de ruimte ligt indien de vorm van de ruimte hierom vraagt.

 

Versaille Paneel Nikke Plessen

Grote oude visgraat

Grote geschuurde visgraat